Paliwo z pomarańczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Paliwo z pomarańczy

Zamieszczone przez Nastar
    I to właśnie zaczęło mnie trochę martwić...
    Jak to "...będą miały kontakt z blachą ???"
    A lakierek ???!!! Brrr!! Nie ma idealnych rozwiązań jak się nie chce nowych dziurek w dachu robić...Znów zaczynam się zastanawiać nad uchwytem by Sigma...
    Proces myślowy ciągle mode ON !
    Sławku - daj spokój. Wczoraj zamontowałem swojemu audytorowi od ISO do 2 letniego Volvo S80 radyjko Unidena 520XL + SIRIO TURBO 3000 (uparł się na takiego grzmota) na uchwycie SF40 do klapy. Całość wyszła zaje...maszyście. Antenkę postawiłem centralnie na klapie (sedan) uchwyt montuje się na rant klapy (w Twoim przypadku lewa lub prawa strona ze względu na heatchback lub gdzieś u góry) . Śrubki muszą mieć styk z blachą do jasnej Angeliki! Skąd weźmiesz masę? Możesz kawałkiem kabla np. linka doprowadzić spod śruby trzymającej zawias klapy, ale po co? Śrubki przejdą przez lakier i po kłopocie - nie bój się, uchwyt się nie przesunie. Akurat w Volvo, które obsłużyłem mocowanie śrubek wyszło na spawie (generalnie blachy ocynk). Wiadomo spaw jest mniej ocynkowany niż spaw więc dla pewności psiknąłem technicznym sprayej Wurtha w aerozolu i mazidło idealnie chroni przed perforacją wody i czynników zewnętrznych. Nie masz się co bać - te śrubki są bardzo malutkie (2mm średnicy, małe imbusiki).
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Paliwo z pomarańczy

Hiszpanie wpadli ostatnio na bardzo nowatorski pomysł. Okazało się, że w najbliższym czasie będzie możliwa produkcja biopaliwa z jednego z najlepszych towarów eksportowych tego kraju, czyli pomarańczy.

Samorząd w regionie Walencji stwierdził ostatnio, że istnieje możliwość, aby nadmiar owoców oraz produkty uboczne jakie po nich pozostają przetworzyć na paliwo, które będzie zdatne do zasilania samochodów. Każdego roku przynajmniej cztery miliony ton pomarańczy zostaje zamienionych na soki pozostawiając po sobie skórki i łupinki oraz miąższ jako papkowaty produkt uboczny.

Z każdej tony takiego surowca można wytworzyć nawet do 80 litrów bio-paliwa. Samorządowcy obliczyli, że na dzień dzisiejszy posiadają potencjał, aby wytwarzać prawie 20 milionów litrów takiego paliwa w ciągu roku. Włodarze dodają także, że w przeciągu następnych paru lat ten wynik można będzie spokojnie podwoić, bowiem do stawki dojdą także inne owoce.

Pomysł na sprzedawanie bio-paliwa z pomarańczy ma funkcjonować lokalnie, dzięki czemu pozwoli zwiększyć lokalny potencjał ekonomiczny tego regionu, a także zredukować ilość szkodliwych substancji wydalanych do atmosfery przez samochody.

[mojeauto.pl link]

O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Każdy kombinuje jak może aby choć trochę uniezależnić się od ropy naftowej. W Brazylii do produkcji paliw wykorzystują trzcinę cukrową, w Hiszpanii myślą o wytworzeniu biopaliwa z pomarańczy, w Polsce jest możliwość produkcji paliw z węgla.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

Pracuję...